Utställningar

De permanenta utställningarna i museet visar en mängd olika typer förmål, i museet och i flera av stugorna finns husgeråd av många slag. Allt ifrån tallrikar, dryckeskärl och skålar av trä, till kopparkakformar, fint dekorerat porslin och slipat glas. Andra redskap som använts i hushållet är t.ex. ostformar, smörkärnor och brödspadar. Naturligtvis finns här också förvaringskärl av allehanda material och beskaffenhet, t.ex. silltunnor och mjöllårar.

På Erikskulle finns ett stort antal exempel på dessa forna tiders kärleksgåvor. Egentligen är fästmansgåvor ingen särskild sorts föremål, men då de ofta är oerhört vackert arbetade och dekorerade har en del av dem fått en egen plats i museet.

Gåvan kunde vara ett vackert halskläde, eller annat tillbehör till klädedräkten, eller så kunde det vara ett bruksföremål utformat utöver det vanliga. I Roslagen gav mannen ofta egenhändigt tillverkade och rikt dekorerade linfästen, skäktsvärd, mangelbräden, räfsor och andra "kvinnoredskap". Det är huvudsakligen den senare sortens gåvor vi visar i museet.

Kläder, accessoarer och skodon från ett par århundraden finns i samlingarna. Dessutom finns hemtextilier som täcken och andra sängkläder, handdukar, dukar och mattor. Några exempel på vad som visas är båtsmanskläder, originaldelarna till den rekonstruerade Söderbykarlsklänningen från 1850-talet, bindmössor, halskläden, lapptäcken, linnedukar och halmmattor. Ett omfattande bildmaterial finns också att ta del av för den som har intresse av gamla tiders klädskick.

I det gamla sockenmagasinet finns numera inredning och inventarier från en lanthandel. I lådor, fack och på hyllor finns många av de varor som en affär på landet skulle tillhandahålla. Lanthandeln kommer från Norrråda i Söderbykarl och var i bruk till 1975. På den årliga hembygdsfesten säljs här bland annat karameller i strut - en vara med strykande åtgång.

Förr tillverkades nästan all "vardagstextil" i hemmet. Det var vanligt på landsbygden långt in på 1900-talet. Man hade får och odlade lin, beredde garn och vävde tyg som man sedan sydde av.Redskap för detta finns i stor mängd på Erikskulle. Nämnas kan vävstolar med tillbehör, bandvävstolar, spinnrockar, bobinställningar och linberedningsredskap som bråkor, skäktstolar, skäktsvärd och häcklor.

Jordbruk, kompletterat med jakt och fiske, har från forntid och ända fram till mitten av 1900-talet varit huvudnäring i bygden. På Erikskulle finns en mängd gamla redskap som använts för dessa sysslor. Här finns böndernas häst- eller oxdragna plogar och harvar, åkvagnar och seldon, handdrivna kvarnar för mjöl, och verktyg som spadar och grepar av trä. För fiske och jakt finns här t.ex. ljuster och spjut, fällor och fångstburar, harskramlor, fiskeväskor, snöskor och skridskor.