Program 2024
Sommaröppet

Onsdag - söndag kl 11:00-15:00, under perioden 3 juli- 11 augusti
Dessa dagar håller vi guidad visning 13.00, samling på museets trappa.
I samarbete med Norrtälje Kommun bemannar vi museet, lanthandeln, loppis och kaféet. Alla öppna dagar är alla hus öppna och kaféet har fika med hembakat bröd från socknens kök. För stora och små finns musjakt, femkamp och tipspromenad.9 Maj

11:00

Stor-Loppis

Erikskulle öppnar alla förråd av loppis-prylar för att rensa inför sommarsäsongen. Vi dukar upp både ute och inne. Alla intäkter går till hembygdsföreningen. Kaffe och hembakt finns att köpa från museets trappa

11 Maj

12:00

Knytis & Bytis

Väddönavet arrangerar mumsbitbytarevenemang där man även kan smaka i utbyte mot fröer och plantor. Ta med något att byta med utan betalning. Se detaljer i särskild annons.

19 Maj

11:00

Byvandring i Vik

Vi träffas på Erikskullesparkering och guidas runt i byn bl. a. utifrån Erik Erikssons anteckningar från 1920-talet. Ta med kaffekorg.

15 Juni

12:00

Jättelångt

Erikskulle har en kontroll där stafettlagen byter och långlöpare passerar. Vi serverar kaffe på museets trappa

21 Juni

10:00

Midsommar

Erikskulle bjuder in till traditionellt midsommarfirande med dans och lekar till levande musik. Stången reses klockan 11.00. Det blir kaffeservering och lotterier.

30 Juni

11:00

Sommarfest

Första söndagen efter midsommar har vi haft sommarfest i över 100 år. I år hoppas vi på bättre väder för Östhammars storband. Vi inviger den nya dansbanan med musikerna i Lite av Varje, Norrtälje folkdanslag och förhoppningsvis även donatorn och konstruktören Börje Andersson. Söderbykarlsboken kom ut för 70 år sedan, vilket vi uppmärksammar. Det blir hantverkare i marknadsstånden, kaffeservering, loppis och lokala produkter i lanthandeln. Alla hus är öppna och vi har de traditionella tipspromenaderna för stora och små med nya frågor.

3 Juli

17:00

Kvällskafé

Vi serverar kaffe och våfflor från museets trappa.

10 Juli

17:00

Kvällskafé

Vi serverar kaffe och våfflor från museets trappa.

17 Juli

17:00

Kvällskafé

Vi serverar kaffe och våfflor från museets trappa.

24 Juli

17:00

Kvällskafé

Vi serverar kaffe och våfflor från museets trappa.

27 Juli

11:00

Viksbåtens dag

På Erikskulle har vi resterna av ett ledungsskepp från 1000-talet. Välkommen till föredrag om båten, sjöfart på vikingatiden och hur repliker av båten varit runt på resor och visat båtens förmågor. Fil dr Gunilla Larsson berättar vid båten vid jämna klockslag. Hon är marinarkeolog och expert just på Viksbåten, sjöfart på vikingatiden och lokalsjöfart i synnerhet. Lennart Widerberg berättar om sina expeditioner med repliker av Viksbåten i österled och inom rikets gränser. Lennart har med sig en av sina viksbåtsrepliker.

31 Juli

17:00

Kvällskafé

Vi serverar kaffe och våfflor från museets trappa.

4 Augusti

11:00

Sommargudstjänst

Söderbykarls och Estuna församling håller sommargudstjänst med musik och kyrkkaffe på Erikskulle.

25 Augusti

11:00

Arkeologidagen

Inom ramen för Riksantikvarieämbetets Arkeologidag berättar Norrtälje Kommuns arkeolog Ylva Telldahl om sin forskning runt gravfälten i Igelsta.

31 Augusti

11:00

Erikskulle Folklig Dräkt

Kom och dräkta med oss under en fullspäckad dag på Erikskulle! Medan det från bodarna säljs garn och hantverk så gästar soldater från det tidiga 1800-talet våra stugor och museet bjuder på utställning om vårt lokala dräktarv. Kom i dräkt själv eller bara med glädjen att få titta på andras. Som alltid finns det en fantastisk miljö, gott fika och roliga saker även för de yngreI samarbete med ABF Norrtälje och Norrtälje Kommun